Različite Vrste Socijalne Anksioznosti: Razumevanje i Prepoznavanje

Anksioznost je složena i često neprijatna emocionalna reakcija koju svi doživljavamo u različitim situacijama u životu. Međutim, kada anksioznost postane preterana, intenzivna i kontinuirana, može prerasti u anksiozni poremećaj koji značajno utiče na našu svakodnevicu i emocionalno blagostanje. Postoji nekoliko vrsta anksioznosti, svaka sa svojim specifičnim karakteristikama i simptomima. U ovom tekstu, istražićemo neke od najčešćih vrsta anksioznosti i pružiti bolje razumevanje ovog širokog spektra mentalnih stanja.

Jovana MindSpace

7/17/20233 min read

U današnjem društvu, društvene interakcije su neizbežne i često važne za našu svakodnevicu. Međutim, za neke ljude, socijalne situacije mogu biti izvor intenzivnog straha i nelagode. To je ono što nazivamo socijalnom anksioznošću. Socijalna anksioznost je anksiozni poremećaj koji se odnosi na strah od društvenih situacija i interakcija s drugima. Postoji nekoliko različitih vrsta socijalne anksioznosti, koje se razlikuju po intenzitetu i specifičnostima simptoma. U ovom blogu, istražićemo neke od tih vrsta i kako prepoznati njihove karakteristike. Kako bi rešio problem, jedan od najbitnijih koraka je praćenje svojih reakcija u određenim situacijama.

Vrste socijalne anksioznosti

  1. Opšta socijalna anksioznost: Opšta socijalna anksioznost odnosi se na široki i trajni strah od društvenih situacija. Osobe koje pate od ove vrste socijalne anksioznosti osećaju teskobu i nelagodu u gotovo svakoj društvenoj situaciji, bez obzira na to koliko su formalne ili neformalne. To može uključivati razgovore s nepoznatim osobama, učestvovanje u grupnim aktivnostima, izlaganje pred publikom ili razgovore s autoritetima. Osobe s opštom socijalnom anksioznošću često brinu o tome šta drugi misle o njima i boje se da će biti osuđeni ili kritikovani.

  2. Specifična socijalna anksioznost: Specifična socijalna anksioznost je fokusirana na određene situacije ili aktivnosti. Osobe s ovom vrstom anksioznosti mogu se osećati relativno ugodno u većini društvenih situacija, ali postaju izrazito anksiozne u određenim okolnostima. Na primer, mogu se osećati sigurno u razgovoru s prijateljima, ali doživeti intenzivan strah pri javnom govoru ili učestvovanju na društvenim događajima.

  3. Strah od performansi: Strah od performansi je poseban oblik specifične socijalne anksioznosti koji se odnosi na izvođenje pred drugima. To može uključivati javne nastupe, izlaganja, umetničke performanse ili bilo koju drugu situaciju u kojoj pojedinac oseća pritisak da pokaže svoje veštine ili talente. Osobe s ovom vrstom anksioznosti često doživljavaju snažan strah od prosuđivanja i kritike publike, što može uticati na njihovu izvedbu i samopouzdanje.

  4. Strah od socijalnog prosuđivanja: Ova vrsta socijalne anksioznosti odnosi se na intenzivan strah od prosuđivanja i kritike drugih ljudi. Osobe koje pate od ovog straha često se osećaju ranjivo i nesigurno u društvenim situacijama zbog straha da će biti osuđeni, odbačeni ili ismejani. To može ih podstaći da izbegavaju društvene interakcije kako bi izbegli suočavanje s potencijalnim negativnim prosuđivanjem.

Dakle...

Intenzitet socijalne anksioznosti može biti:

  1. Blaga socijalna anksioznost

Možeš osetiti fizičke i psihičke simptome, međutim i dalje učestvuješ u društvenim događajima.

Obično imaš problema sa određenim situacijama. Na primer držanje javnog govora pred velikim brojem ljudi.

  1. Umerena socijalna anksioznost

Možeš osetiti fizičke i psihičke simptome i dalje učestvuješ u nekim društvenim situacijama, dok određene izbegavaš.

Na primer ideš u prodavnicu, javni prevoz, izlaziš sa prijateljima, a izbegavaš upoznavanje novih ljudi.

  1. Ekstremna socijalna anksioznost

Doživljavaš intenzivnije simptome socijalne anksioznosti, kao što je napad panike. Obično izbegavaš društvene situacije po svaku cenu.

Znam koliko je teško suočiti se sa ovom unutrašnjom borbom i da se osećaš nesigurno i nelagodno u društvenim situacijama. Ali želim da znaš da to nije tvoja završna destinacija i da postoji nada za bolje sutra.

Moraš da shvatiš da nije sramota imati socijalnu anksioznost. To je nešto s čime se mnogi bore. Nemaš razloga da se osećaš manje vredno zbog toga, jer svi imamo neke svoje bitke i to nas čini ljudima. Vreme je da prestaneš biti suviše kritičan prema sebi. Prihvati svoje emocije i osećaje bez osude. Samo prihvatanjem svoje anksioznosti možeš početi da radiš na njoj. Nemoj očekivati savršenstvo od sebe, jer niko nije savršen. Svi mi samo učimo i rastemo iz svojih iskustava.Postavi male ciljeve i svaki put kad se suočiš sa strahom, oseti taj unutrašnji ponos. Seti se, svaki korak napred je vredan proslave.

Potraži podršku oko sebe. Razgovaraj s prijateljima ili porodicom o svojoj anksioznosti. Razumevanje i podrška od drugih mogu biti od velike pomoći. Ako osećaš da ti je potrebna dodatna pomoć, ne ustručavaj se da me kontaktiraš. Pružiću ti korisne tehnike suočavanja i strategije za prevazilaženje socijalne anksioznosti.

Nemoj dopustiti da te strah od grešaka blokira. Greške su sastavni deo učenja i rasta. Ne boj se isprobavati nove stvari i neka ti greške budu putokaz za bolje razumevanje sebe i svojih granica.

Najvažnije je voleti sebe. Nauči kada treba da budeš nežan prema sebi, a kada da se baciš u vatru. I prihvati sebe takvog kakav jesi! Socijalna anksioznost ne definiše ko si ti. Ti si snalažljiv i jak pojedinac koji ima hrabrosti suočiti se sa sopstvenim izazovima.

Zapamti, ti si vredan ljubavi i podrške. Nemoj dopustiti anksioznosti da ti uskrati priliku za sreću i ispunjenje. Budi hrabar i suoči se s izazovima s poverenjem u sebe.